Roli përcaktues i gjeometrisë në Artin Islam

Shpërndaje

Dana Awartani është një artiste tradicionale me përvojë që jeton në Arabinë Saudite dhe Mbretërinë e Bashkuar. E përkushtuar për ringjalljen e mjeshtërive historike nga bota islame, Dana punon me një gamë të gjerë materialesh, përfshirë qeramikën, pigmentet natyrore dhe zdrukthëtarinë e frymëzuar nga shekujt e gjeometrisë dhe modeleve historike islame. Një intervistë me Dana Awartani:

A mund të na flisni pak më shumë për veten si artiste?

Mbi ç’projekte jeni duke punuar tani?

© Dana Awartani

Çfarë do të thotë të jesh një ‘artist islam’?

A mund ta përkufizoni çfarë është dhe çfarë kuptimi ka për ju arti islam?

Për mua personalisht arti islam është një mënyrë për që unë të zbuloj më shumë për fenë time nga një këndvështrim dhe qasje tjetër. Është gjithashtu një mënyrë që unë të zbuloj veten dhe përmes çdo vepre që krijoj unë mësoj diçka të re dhe të paçmueshme.

© Dana Awartani

Çfarë ju frymëzon?

Udhëtimet në vendet ku gjenden kryeveprat e artit dhe arkitekturës islame janë zakonisht kohët më frymëzuese për mua. Kohët e fundit kam shkuar në Turqi dhe Iran, çka ishte një përvojë mahnitëse sepse isha në gjendje të dëshmoj diversitetin e artit islam të perandorive e mëdha osmane dhe safavide të së kaluarës. Po shpresoj të vizitoj Marokun dhe Indinë, të cilat gjithashtu janë vende shumë frymëzuese për t’i vizituar si artist. Për fat të keq nuk ka shumë ekspozita të artit islam, ku mund të shkoj dhe të shijoj punë të ngjashme me atë që bëj, por kam zbuluar se pjesëmarrja në shfaqjet e artit modern është gjithashtu shumë e rëndësishme. Sapo u ktheva nga Bienalja e Venecias. Ishte një përvojë absolutisht e mahnitshme dhe suçelëse të ishe krejtësisht e rrethuar nga të gjitha llojet e krijimtarisë dhe artit nga një mori origjinash, kulturash dhe feshë të ndryshme. Unë besoj se si artiste, duhet të ekspozohem ndaj një larmie formash të artit, sepse është e shëndetshme që të kesh një ekuilibër dhe një kuptim të gjerë të artit si një fotografi më e madhe. Jam befasuar për mirë nga disa gjëra që më kanë frymëzuar.

A mund të na thoni çfarë ju tërheq në format tradicionale islame?

© Dana Awartani

Përse gjeometria është kaq e rëndësishme në artin islam dhe çfarë do të thotë gjeometria për ju?

© Dana Awartani

Ju punoni me materiale të ndryshme si stolisja e dorëshkrimeve, parketi, qeramika, xhami i kristalit, miniaturat dhe mozaikët. Përse këto mjështëri historike?

Shumë punime në pllakë ose punime druri janë të frymëzuara nga modelet dhe ngjyrat tradicionale, por ato janë bërë me anën e makinerive, jo me dorë. Materialet janë zakonisht të lira ose kimike, që me të vërtetë ua zhveshin vlerat estetike. Unë personalisht besoj se nëse po investoj kaq shumë kohë dhe energji në punën time, unë duhet të përdor materialet me të pastra dhe më natyrale të disponueshme. Për shembull unë preferoj të përdor pigmentet natyrale që i bëj vete në vend që të blej bojë nga një dyqan. Duke përdorur materiale natyrore unë jam kam sigurinë që pikturat e mia do të zgjasin përgjithmonë dhe ngjyrat kurrë nuk do të zbërdhulen përgjatë viteve. Boja e gatshme ka shumë kimikate jonatyrore dhe priret të nisë të zbehet pas njëzet vitesh. Procesi i krijimit të artit është ndoshta aspekti më i rëndësishëm i punës sime.

Çfarë i ofron botës islame puna jote artistike?

© Dana Awartani

Muaji i Shenjtë i Ramazanit është një periudhë frymëzuese për shumë njerëz. Çfarë ju vjen ndërmend kur mendoni për Ramazanin?

Ç’ndikim ka Ramazani mbi punën tuaj?

A e konsideroni krijimtarinë artistike pjesë të mënyrës se si e shfaqni fenë dhe si pjesë e praktikës tuaj fetare, ashtu si, të themi, falja e namazit apo të shkuarit në xhami?

Cilat janë përshtypjet e paharrueshme që keni marrë për punën tuaj?

© Dana Awartani

Cilët janë objektivat tuaj si artiste?

A keni një vepër arti për të cilën jeni më shumë krenare?

© Dana Awartani

A keni një urim të veçantë për Ramazanin për lexuesit tanë?

Malika Bouaissa